DSCN0509-001

Evo jedne pricice iz skolske prakse. Ove godine sam u dva odeljenja treceg razreda u kojima predajem srpski jezik i knjizevnost kao lektiru vratila Kafkin Proces i dodala po slobodnom izboru Tomasa Mana, Smrt u Veneciji ( mozete da naslutite zasto, eventualno, a i ne morate, kako Vam drago). Da se razumemo, obzirom da moj blog prati dosta mojih kolega a i djaka, ljudi (djaci) jedva citaju i svake godine je sve gore. Poenta je da ne odustajem od zavodjenja, teranja, naredjivanja, moljakanja… i da kad uspem da ih nateram, navedem, zavedem da citaju, dobijem prijatelje za dug niz godina. Jos nisam dovoljno stara da svodim na dozivotno. To prijateljstvo, mislim.

No…Vratila sam Proces jer su ta dva razreda deca sa buducnoscu. Bar ih ja tako vidim. Zelim da im otvorim vrata svetske knjizevnosti, moderne knjizevnosti, u kojoj bez Kafke nema svetlosti. Kami je Stranca napisao ugledajuci se na Kafku,(pogledajte kraj) a najnoviji Uelbekov roman Pokoravanje, bez ove dvojice (kao sjajna persiflaza, naravno) bi bio nula. Nek izvinu oni sto sviraju o aktuelnoj politici u srpskom knjizevno/medijskom cirkuscicu kada pricaju o tom romanu…Do djavola, cak mislim da ne bi bilo ni Borhesovog Alefa kao vrha svetske kratke fantasticne price savremenog doba da ne bi Kafkine Katedrale. I pola hispano americke knjizevnosti.

No, imala bih jos sto sta da kazem na racun Kafke, ali bi onda anegdotica izgubila smisao.

Ok.

U jednom odeljenju, od ta dva (Urose ljubim Te, ako procitas, izvini, ne mogu da odolim) deckonja se javi da odgovara Proces po drugi put, jer sam ga jednom vec vratila…Kazem ok, necu te nista pitati, pricaj sam. Ko je Jozef K. i kako si razumeo pricu? Deckonja kaze da ga ja ipak pitam nesto. Ja kazem, ok, moze, hajde B. (prezime) ispricaj o tome ko moze biti oslobodjen od procesa uopste.

Deckonja kaze:“brlj,mrlj?@$YG>yy pitr tr[. bla,bal9gp“

Ja kazem:“Bre, nista te ne razumem, pricaj malo razumljivije, molim Te“.

On procisti grlo i vrlo jasno kaze:“E tako kao ste Vi mene razumeli, tako sam ja razumeo roman. Eto“.