Cvetan Todorov je sedeo u oklopnom vozilu koje je iznutra licilo na tenk. On je bio u smokingu, a izgledao je kao general u ratu. Nervozno je vrteo rubin na prstenu, koji sam zapamtila iz posete njegovom neverovatnom  domu pokraj Blagoevgrada. Kad sam otvorila oci, sve sam to na brzinu videla. Nisam progovorila, a u krilu mi se nasla nova crna plisana kesica. Pretpostavljala sam sta je u njoj. Nova ruzina esencija. Skinula sam stolu i dalje cuteci, otvorila kesicu. Sada je na vrhu brusene flasice bio mali zeleni kamen. Bozanstven, kao i prethodni,  malecki smaragd. Uzdahnula sam i na srpskom rekla: „Dobro vece. Hvala na poklonu. Cime imam da zahvalim na ovako neocekivanom susretu?“

Lagala sam. Suret sam ocekivala jos od onog para cizmica i skorog susreta u pozoristu.

Pomislila sam sa osecajem gocine i tuge, koliko puta sam slagala poslednjih godina.

Svi spijuni, kao i svi klovnovi su dakle isti.

Cvetan Todorov je cutao.

Pogledao me je teskim pogledom koji me je podsetio na pogled muftije novopazarskog.

Kada je progovorio, glas mu je bio metalan, kao testera. Nisam ga se takvog secala. Pesnika i proizvodjaca ruzinog ulja.

Preda mnom je bio covek brutalan, grub i beskrajno opasan. Zadavio bi me jednom rukom, ako bi mu to odgovaralo.

Odjednom sam se osecala kao da mi je neko stavio kontejner pun djubreta na glavu. Ista me je bolela i bilo mi je beskrajno zagusljivo.

Sampanjac je na zalost, potpuno ispario.

„Slusajte Vladislava, pazljivo. Necu da gubimo vreme. Ustedimo ga i meni i Vama“. Todorov je govorio na odlicnom srpskom, sto me nije ni malo iznenadilo.

Mislim, ko je taj covek ustvari?

Nastavio je:“ Nama ne odgovara uloga koju Vam je dalo Vase Ministarstvo…“

Zavalio se dublje u sediste, prekstivsi nogu sa savsenom crnom muskom cipelom visokog sjaja. Pomisila sam da mozda uopste ne hoda peske, nego ga nose i iznose, kao …Cara?

Video je da merkam njegove cipele, pa je nastavio razvlaceci reci na slogove. „Vladislava, da li me pratite?“ Kao da sam debil, pomislila sam. Klimnula sam glavom, a on je ponovio .

„Nama ne odgovara Vasa uloga u Ministarstvu. Vas novi Ministar je tezak slucaj. Nama ne odgovara da Vi uspete u misiji. Nama ne odgovara cista situacija u medijima. Da li ste razumeli?“

U autu je bilo kao u frizideru. Sada sam vidljivo drhtala…Bila sam besna.

Bila sam uplasena.

Cutala sam.

„Ni slucajno ne smete dopustiti nikakav dogovor. Nikakav! Da li ste razumeli!?“ Zacutao je.

Pogledao me je odjednom krvavim ocima. „Inace..Ne Vi…Nego Vasi…“

Lako sam kriknula, podigavsi ruku. Sve mi je bilo jasno.

Lagala sam, opet.

Nista mi nije bilo jasno, osim bliske opasnosti.