Kada sam bila sasvim mala, prva, ali prva negativna junakinja (antiheroina) mi je bila Grdana, zla vila Uspavane lepotice. Jos uvek se secam odlaska u bioskop i uzasa koji sam osecala dok sam posmatrala sirotu Auroru koja ide u svoju neumitnu propast, da se ubode na vreteno. Neumitnost njene unapred odredjene sudbine me je uzasavala. Kasnije je dosla apsolutno zanosna Snezna kraljica, pa Bela vestica u Hronikama Narnije. U medjuvremenu, Darth Vader iz Ratova zvezda, pa Bejn u blistavoj zavrsnici Betmen triologije.

evo da vas podsetim omiljenih mi superantiheroja, onih manje frekventnih:Слика

Слика

Toliko sam volela Grdanin lik, da sam se u depou Narodnog pozorista, spremajuci neku predstavu sa klincima, slikala kao omaz njoj:
Слика

U sustini, ovaj tekst ne bih ni pocela da pisem, da nisam ovih dana procitala da je u Londonu poceo Svetski samit za sprečavanje seksualnog nasilja u područjima pogođenim ratnim sukobima. 

http://www.radiosarajevo.ba/novost/154719/London-Angelina-Jolie-se-sastala-sa-zrtvama-seksualnog-nasilja

Oni koji su me vec citali, mozda su primetili da je Andjelina jedan od mojih omiljenih ikona.

https://aleksandranm.wordpress.com/2013/05/19/poslednja-akciona-heroina-andjelina-i-malo-o-puliceru/

U sustini ne bih ovaj tekst pocela da pisem i da  sinoc nisam bila na

http://www.krokodil.rs/

pa sam tamo slusala uzivo neke sjajne pisce i umirala od zlobe sto ja ni makac sa romanom, pa da napisem nesto, mozda me krene, puj, pfuj.

Bila sam u bioskopu ( u kome gledam 90 posto filmova zanra fantastika, ostalo gledam piratski) da gledam novi film sa Angelinom Jolie

http://jezebel.com/angelina-jolie-yes-that-scene-in-maleficent-is-about-1589876946

u nasim bioskopima preveden kao Grdana

Film sam odgledala sa opasnim osecanjem razaranja mita i totalne dekonstrukcije, skoro kao anticku tragediju. Neumitnost sudbine glavne junakinje Aurore je posledica ocevog pragreha, a ne zla zene (vile). Naime, on je sirotoj Grdani, najmocnijoj krilatoj vili u celom carobnom svetu, obecao vecnu ljubav, da bi isto obecanje prekrsio zbog moci i moguceg sedanja na presto. Vrhunac je da joj je ocekao krila, a da budjenje Aurore nije doslo posle poljupca lepog princa Filipa, nego same Grdane. Jer, „prava ljubav ne postoji“,a na presto seda sama Aurora, bez princa.

Ne znam sta da Vam preporucim: gledati ili ne Maleficent.

Tema je aktuelna i nazalost, nema veze sa bajkama. Ni malo.

Pa sad, ko voli…

p.s Nisam zadovoljna ovim tekstom. Bled je i bezukusan. Najlosiji. Zato sto prvi put od kad pisem nisam bila iskrena. Jer,ako ne govorimo o nasilju ne znaci da ga nema. Svaka zena to zna, na zalost. Zato i cutimo. Trudimo se da operemo ruke, lakse je ziveti zatvorenih ociju. Magistrirala sam na zenskom pismu. Mozda je ono prevazidjeno kao knjizevna teorija (sigurno jeste) ali kao stvaran zivot…
Neprecizne su to jednacine…A nasilje cesto nije fizicko, bar kod nas, u staroj, dobroj Evropi.