Spremam se za naučnu konferenciju Nove tehnologije u obrazovanju, još je rano za bilo kakve komentare, gde sam onako radno napravila neki nacrt predavanja u kome bi, mozda bila i ova rečenica: Kako radim sa decom? Uvek ličnim primerom. Sve što radim je transparentno. Idem na posao biciklom, naprimer. Pa onda napravimo pozorisnu predstavu, Uobrazeni bolesnik u kome se junak izleči vozeći bajk, ili film Bicikli je u modi, u kome klinci, moji đaci, recituju svoje pesme i voze bajk, pa se sa tim projektom pojavimo na Green festu u Domu omladine.

I onda nešto mislim, sutra se ide u školu, nema šanse da idem bajkom, ima neki ludi kineski film, mnogo ga volim Crni ugalj, tanak led , skroz noar, preporučujem, u kome po najvećoj zimetini glavna junakinja vozi bajk, al to je Kina, nema veze, ići  ću peške, neću ni autom, mrzim automobile, ne dam ni sinu po ovom minusu.

A šta ću na proleće, mislim dalje, šta ako zakon bude insistirao da se nakardno oblačim, kako ću na posao u spandeksu i sa kacigom na primer, a ja volim malo i štikle i suknju, radim u školi, moja deca su super, nisu zasluzili da na času knjizevnosti gledaju slepljenu profesorku, nego lepu, vedrih boja zdravu i nasmejanu.

Imam do škole svega nekoliko kilometara i pravo mi je zadovoljstvo kad ujutru odem bajkom. Čak i kad kiša pada, a da nije provala oblaka. Nikada još nisam ušla u učionicu, kad idem bajkom, bez osmeha.

Na istu temu, na svoj način, danas je razmišljao i Nebojša Stojkovic na svom sajtu , odakle prenosim par rečenica:  Moje mišljenje je, dakle, da u gradskim uslovima, ni danju ni noću, nije potreban prsluk već je važno biti dobro osvetljen. Ako ste propisno osvetljeni, prednjim belim i zadnjim crvenim trepćućim svetlom, vidljivi ste i više nego dovoljno, a ujedno vas i vozači automobila doživljavaju kao nekoga kome je mesto u saobraćaju, kao vozilo. http://www.stonexman.com/

Na istu temu, na sličan način, razmišljaju i Ulice za bicikliste.

Sad mi je lakše. Imam divan novi kaputiç, svetlo plav, potpuno neverovatan. Jedva čekam da ga provozam.