Najbolja priča o srednjem veku jesu srednjevekovni romani. Vitezovi koji jašu po Evropi u potrazi za avanturom koja nije postojala, pošto su po istoj duvali vetrovi, carevale bolesti i obruče stezala moćna Inkvizicija.

Ako Vas je zainteresovao prethodni insert, možda je vreme da pogledate Hrabro srce.Priča o XIII veku u Škotskoj, dopašće Vam se, garantujem .

E sad, kakve veze ima Servantesov roman koji je napisan početkom sedamnaestog veka u Španiji!?

Posle Biblije, najprevođenija je knjiga na svetu. I filmova i predstava ima…Hu,hu. Izabrala sam onaj koji možete da gledate za dž.

Ovde imate i virtuelni muzej klik

I ceo roman (Ne klik ako nećete da ga preuzmete!!!)

Evo odgovora, kakve veze ima sa srednjevekovnim romanima: San o heroju (da vas podsetim to nije bila dobrodošla književnost u srednjem veku. Samo crkvena!!!) je mrtav. Ta tužno smešno gorka satira je raskrstila sa snom o vitezu koji hodi Evropom u potrazi za plemenitim ciljem.

I njegova Dulčineja nije Petrarkina Laura i  DanteovaBeatriče. I njegov konj nije lepotan Bukefal, najčuveniji konj istorije. Nego raga, Rosinante.

Ipak…Na divnoj metaforičnoj ravni….Don Kihot je svaki san o sreći hrabrosti i idealnim vrednostima koji nosimo u srcu. I mi mali, sasvim obični.

Ako te interesuje više o Servantesu…Imaš klik ovde

Umesto jedne lektire…Možeš pogledati ovaj film (gornji video) i napraviti mi video. Ljubim!!! Imaćeš peticu na kraju godine!!!