…Gledala sam dva filma koja su me ovih dana bas uzbudila.

Prvi je kineski,  http://themonkeykingmovie.com/site/#!start

super cool 3d sa po IMDb najvecim skorom na dan prikazivanja u Kini gde je zaradio vise od holivudskog blokbastera Iron man3. Deo je triologije, i ko voli epske price sa zmajevima i bicima iz kineske mitologije, prava poslastica za njega. Imate i igricu, ako bas odlepite za filmom.
http://monkeyking.r2games.com/mko/lp1.html?sub_id=&adid=18906
U svemu tome, mene je uzbudilo ono zasto izmedju ostalog volim Kinu (osim hrane, svile, hartije, poezije, budizma, brutalnosti i lepote kao neki sasavi sindrom Marko Polo). Glavni junak, majmun,  pledira da postane besmrtan. (Omiljena kineska maksima za mene: ako hoces da budes besmrtan, rodi dete, posadi drvo i napisi knjigu) Zato na nebu napravi opasan haos. Na kraju ipak spasi celo nebo i sedi sa glavnim bogom na oblaku. Pita ga da li ce se brzo sve srediti, a bog nonsalantno odgovori – za par stotina godina sigurno hoce.(Volim relativnost!!!) Onda se pojavi Buda i kazni majmuna sa 500 godina meditacije ispod njegovog dlana, dok se ne popravi i ne postane svestan reda. Iako je spasao ceo svet!!!

Zato volim takve filmove; supertruperspektakl a opet ti kaze ono iz Biblije, Knjige propovednikove. Za nas u ovom delu sveta, da se ne foliramo sa zenom:

1 Svemu ima vreme, i svakom poslu pod nebom ima vreme.
Prop. 8:6, Mk. 2:20, 1 Kor. 16:12
Mislim, ja mudrost drugacije ne bih ni podnela, ako nije zajebancija.

Film preporucujem svakako. Ili nikako. Ko ne voli zanr.

Drugi film me nije zabavio nego rastuzio.

Negde, iako je stariji od mene skoro deset godina, Larsa von Trira, dozivljavam kao svog vrsnjaka. Njegov film „Kroz talase“  mi je izmedju ostalog bukvalno bio film zivota, na zalost. (necu objasnjavati). Uz Europu sam intelektualno sazrela, uz Melanholiju se vratila nekoj primarnoj estetici.

Nimfomanijaka nisam zelela da gledam dugo vremena, instinktivno osecajuci da ce me film duboko potresti, obzirom na intimno putovanje junakinje mojih godina. Takodje sam imala otpor prema njemu, zbog cele te seksualne afere koja je kruzila okolo. Setila sam se kako sam se omiljenog mi Kjubrika ogadila posle Sirom atvorenih ociju, ili Bertolucija posle Grada zena. Sise i dupeta su mi uvek bile visak teksta, kada reditelj u izvesnim godinama pocne da mlati njima. to mi je Nesto u stilu: ma ko Vas sve jebe. Moze mi se. (najbanalnije, ne bih ni tu temu dalje da sirim)

Film sam gledala iz dva pokusaja i onda sam plakala. Jako. (necu objasnjavati zasto ni dalje)

Gledajte  Nimph()maniac

http://www.imdb.com/title/tt1937390/

Taj isti dan sam mom sinu zapitanom pred smislom zivota, objasnjavala da je Vita e bella.

I stvarno je tako.