Hej..Jesam udavača, ali bih od Lazara Džamića da dobijem još i još i još znanja, a ne udaju. Bar ne odmah. 🙂

Sinoć sam bila na predavanju Lazara Džamića, na Fakultetu za medije i komunikaciju u Beogradu, na kome je on od prošle godine gostujuči predavač. Predavanje je bilo pod nazivom: Skoro potpuno savršeno oglašavanje – kako kreirati uspešne poruke u svetu lakog ignorisanja 

Bilo je reči (iz najave) o ključnim aspektima uspešne tržišne komunikacije u digitalnim kanalima i načinima na koje tradicionalni pristupi i dalje imaju mesto u digitalnom marketingu. Drugim rečima, o receptu za uspešnu brend komunikaciju na mobilnim platformama i You Tube-u .

Lazar Džamić je jedan od vodećih digitalnih stratega u zapadnom svetu danas. Rukovodilac je inače, planiranja za razvoj brenda u Google ZOO. Prema sopstvenim rečima, cilj njegovog tima je da „pretvara svetlost u toplotu“ — korišćenje obilja podataka sa kojima raspolaže Google, u emotivne priče za kreativne marketinške komunikacije. Jedan je od prvih digitalnih stratega u Velikoj Britaniji, proglašen za Top 10 digital player tri godine za redom prema istraživanju magazina „Marketing Direct“. Redovan je član i predsednik žirija u nekoliko digitalnih kategorija za Direct Marketing Awards. Lazar je bio i direktor planiranja u nekoliko vodećih britanskih reklamnih agencija (EHS Brann, Kitcatt Nohr Digitas, Underwired). Nagrađivan je kao strateg na projektima za vodeće britanske klijente kao što su Waitrose, Virgin Holidays, Visit Wales, GAP, Glenfiddich, AXA, Nando’s i mnoge druge. Specijalista je za obuke iz oblasti digitalnog marketinga i čest govornik na prestižnim konferencijama širom sveta. O digitalnom marketingu je pisao za mnoge vodeće svetske publikacije, uključujući i britanski The Guardian. Napisao je knjigu Čaj od šljiva.

Od oktobra 2015. godine radi na Fakultetu za medije i komunikacije kao gostujući predavač.

U martu mesecu mi je obično strašno hladno. Dete sam sunca i svetlosti. Sinoć sam predavanje slušala na kraju u majici kratkih rukava. To mi se nikada u životu nije desilo. Nikada. Potpuno sam očarana digitalnom revolucijom koja se dešava i vrlim novim svetom koji je predstavio Džamić. Nisam medijski ekspert, niti se bavim marketingom. Jedini brend koji želim da izgradim je moje ime kao blogera kome želim da se veruje. Da budem žig poverenja za moje čitaoce i nikad ne  izneverim horizont očekivanja koje bi potencijalni čitalac mogao da ima u odnosu na moje ime.

Očito je da u današnjem vremenu doživotno obrazovanje može biti glavna strategija ako pledirate da budete dobar bloger i da Vam tekstovi budu deo duhovne zaostavštine, a ne mali lični dnevnik, od čega mnogi blogeri kreću. Posebno oni bez književnih pretenzija ili dovoljno kompetencija.

Naučila sam svašta juče i čim predavanje bude objavljeno na youtubu, dodaću ga ovoj crtici

https://youtu.be/-DeutZA5GHk

Šta me je utešilo, kada je reč o velikoj frenkvenciji koju nosi internet kao more potencijalnih informacija…Svaka priča, pa i ona najneverovatnija i sa milionskim brojem pregleda, traje svega sedam dana. Toliko i o tekstovima koji se pamte.

Kraj istorije se upravo dešava. Ništa ne pamtimo – a potencijalne korisnike naših tekstova u ovom slučaju moramo da uhvatimo u prvih pet sekundi pogleda. Bar je tako na youtube, kaže Džamić. U to ime, nadam se da Vas je moj provokativni naslov upecao.

Na šta me je podsetio Lazar Džamić, a ima veze sa blogerajem?

Da dobrog posla na netu nema bez dobre priče. I da je narativ jedini ključ uspeha, jer je pričanje priča ono što volimo od početka našeg trajanja. A ako se tome doda zrnce soli od emocija, i to da se obraćamo svakom od nas pojedinačno, jer smo u interaktivnom svetu, gde će nam biti kraj?

Lepota i dalje spašava svet, a na našem digitalnom nebu, nešto znanja…Zlata vredi.

Toliko.