Sarajlija po rođenju, stanovnik Trebinja po porodičnom nasleđu, Andrej Dutina već duže od dvadeset godina živi u dobrovoljnom izgnastvu, ako se stranstvovanje, posle toliko vremena, uopšte može nazvati tako. Po formalnom obrazovanju je filmski režiser. Režiju je završio u Atini 1998.godine na Hellenic Cinema and Television School Stavrakos. Kaže, kada bi se vraćao na prostore bivše Jugoslavije, onda bi to svakako bio Beograd, koji za Dutinu diše ritmom i raznovrsnim umetničkim impulsom kakav je njemu potreban.

Bavio se filmom i reklamom do 2008. godine kada je otkrio fotografiju tako da danas radi kao ilustrator i grafički dizajner. Freelancer je.

Meni, koja sam već dugo vremena u moru pomerenih značenja u umetnosti (u stvarnom životu sam jednostavna), pod uslovom da imaju u sebi kao začin humor, politički angažman, i izrazitu erotiku. Dutinino delo imponuje. Ume da uplaši, nasmeje, potrese. A mislim da je to, kada su u pitanju vizuelne umetnosti, više nego dovoljno. 5572716958_2699dc8d7c_m autoportret, 2011.

  Sa jedne strane je mimimalista kada je u pitanju struktura grada kakav je skoro uvek užarena bela Atina, kao urbani omaž osnivaču geometrije,

14641423204_2525cce53c_m sa druge razara sve mitologizacije – potrošačku, religijsku, istorijsku, poigravajući se sa lakoćom simbolima kojima drugi robuju, kao vrhunac pomeranja oznake ispod označenog, u klasičnom, semiotičkom smislu.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Strateške poruke u ovom post tranziconom i post istorijskom vremenu deo su svojevrsnog agit pop stila  Andreja Dutine, rekla bih.

Ipak, političko, nije jedini diskurs za koji je umetnik zainteresovan, andergraund umetnici, fatalne žene, portreti ljudi, pejzaži, hrana, reciklaža i popis stvari, sve je to na razmatranju i pod mikroskopom umetnika. Sarkazam pred potrošačkim, egocentrizam ili fascinacija u erotici, groteska, sve je tu, kao jasna prisutnost i učešće samog umetnika.

Meni najviše pažnje privlači primenjeni deo Dutininog rada, zabeležen na posterima, od kojih  svaki priča priču, jer umetnik na njima ne beži od vrlo iscrpnog narativa, uvek na granici sa magijskim.

Dutina je mistični katalogizator i klasifikator, posvećenik i tragalac za sintezom istorijskih iskustava, mistike, proviđanja i integralne umetnosti. U tom smislu, kao da je na tragu legendarne Medijale sa ovih naših prostora. Represija, intelektualci i poetika đubrišta. Da li?

Andrej Dutina ima četrdeset i dve godine.

https://youtu.be/BfZ37gpeY7A