Davnih godina, zamolila me kuma, koja je tada otišla da živi na drugi kraj sveta, pošto sam svaki dan bila u dodiru sa katedrom na kojoj smo zajedno bile i na osnovnim i na postdiplomskim studijama, da joj od nekog od naših profesora, uzmem preporuku za dalje školovanje. Kuma je bila brilijantan student i mislila sam da će to biti zadovoljstvo i obaveza naših profesora. Bila sam ne malo iznenađena što u tome nisam uspela. Ni jedan profesor nije hteo da joj da preporuku. Tada sam radila u RTS u kulturi i imala ne mali broj veoma bliskih kontakata sa vrhom intelektualne elite države. Moja kuma je imala i bolju profesionalnu poziciju dok je bila u Srbiji od mene i to me je baš potreslo, što ne uspevam da joj pomognem. Sa sličnom stvari sam se srela i kada su meni trebale preporuke za objavljivanje mog magistarskog, na kraju sam ih dobila od dr Draška Ređepa i dr Save Damjanova, a i tu je bilo svakakvih čuda i nameštaljki (ne sa njima dvojicom, naravno). Bilo je mnogo zlobnika. Neki su već u istoriji srpske književnosti.

Setila sam se ovoga pre neki dan, kada sam bila na jednom skupu gde je trebala da govori, između ostalih i dr Nada Popović Perišić, koju nisam videla godinama, a bila mi je član komisije oko odbrane moga magistarskog. Perišićke nije bilo na skupu na kome je bilo reči o ženama i pitanju kuda dalje sa obrazovanjem. Da bih Vam dočarala bolje ceo skup, a neću da Vam kažem o čemu je tačno reč dodaću: luksuzan hotel, mnogo doteranih žena na visokim pozicijama u društvu. Biću zlobna: niko me nije zvao na isti, a imala bih šta da kažem, to je osnovni razlog što ne navodim ime skupa. Drugi razlog je…u načelu nikad ne pišem negativne recenzije, ali ovu ne mogu da preskočim. I bolje što me nisu zvali.

Dakle, reprezentativna ženska imena, svaka autoritet u svojoj oblasti. Priča o obrazovanju, oštra, kritična, samo nikako da je uhvatimo ni za glavu ni za rep. O ženama ni reč, sem komentara moderatorke, kada se jedna slušateljka uzbuđeno obratila govornicama da ni jednog trenutka nije pomenuta ni jedna ženska uloga u obrazovnim procesima. Komentar je bio, da je dovoljno što su se žene upustile u datu temu!? Ok. Idemo dalje.

Govori naša drugarica blogerka, u obrazovanju, među nama blogerkama, najčitanija. Moje kolege na poslu, u školi u kojoj radim sedamnaest godina, drže njene tekstove, ne moje, kao vjeruju. Ima ogroman broj čitalaca. Na jednom od dva bloga koja vodi, piše lekcije iz predmeta koji predaje, na drugom, koji se citira svuda, upire prst obrazovnom sistemu u oko. Populizam do mučnine…Na pitanje moderatorke, šta su konkretno dva najveća promašaja u prosveti govori o inkluziji i o digitalizaciji.(!) Frenetičan pljesak kada izjavljuje da, parafraziram, Srbiji trebaju dobri nastavnici i novi nastavni planovi i programi. Kao da nas nema. Dobrih nastavnika, mislim ja sa nelagodom. Uznemirena, otvaram kesicu koja je čekala svaku slušateljku u sali. Neprijatno sam iznenađena: u torbici koja će mi dobro poslužiti za hleb (mala bela krpena kesica) hemijska olovka, neke publikacije i kesice sa začinima, kafom i špagetama. Sad mi je već komično. Zato je skup za žene, mislim ironično. Govornice stalno ponavljaju (istini za volju ne i naša blogerka) kako je obrazovanje biznis.

Dok ovo pišem Vučić na ružičastoj priča o lažnim diplomama.

Otvaram prvu publikaciju (druga je reklamni katalog privatne zdravstvene ustanove) i ostajem zabezeknuta. To je ponuda da Vam za određenu svotu novca kao paketić jedna kuća da preporuku za školovanje u inostranstvu. Za hiljadu evra osim nekoliko apliciranja na razne fakultete napolju, napisaće Vam i motivaciono pismo i čak dve preporuke. Ostali paketi, od osamstotina i šestotina evra su skromniji.

Sledeći dan sam na EDU Sinergiji , koja je za nas prosvetare besplatna kao i sjajne mogućnosti koje se nude za boljitak obrazovnih procesa školama u Srbij. Na radionici sam Ane Živković. Ana Živković, nastavnica engleskog jezika u OŠ „Čegar”, Niš, izabrana za najboljeg predavača na „Majkrosoftovoj” konferenciji u Torontu na kojoj je učestvovalo 300 nastavnika iz 83 zemlje.

Ima nas, mislim srećna.

Dobrih, sjajnih profesora u srpskom obrazovanju.

Jer Gaedeamus igitur i dalje.