Jedno posebno toplo jutro posle plivanja koje sam praktikovala svakodnevno, ležeći u prekrasnoj ležaljci natkrivenoj skarletnim ibisovim perjem, dok me je sluga rashlađivao, mašući ogromnim nojevim perima, sanjala sam. Kraj sveta, u našem vremenu. Pustu planetu Zemlju. Silu vanzemaljsku sa moćnim brodovima koji su lebdeli iznad planete. Spremni da je usisaju. Kao da mi, u Egiptu nismo dali nikakve naznake za rast i razvoj civilizacije. Kao da je celo naše postojanje bilo uzaludno. Kao da nas nije ni bilo.

Probudila sam se užasnuta, bez vazduha. Svesna da je vreme da se iz ovog čuda u  koje smo bili bačeni probudim i pozovem ostalo šestoro rasutih u egipatskim provincijama na dogovor. Šta ćemo? Kuda ćemo? Kom vremenu zemlje da se obratimo? Kojim moćnicima? Koji je to prelomni trenutak u istoriji koji bi našu, zemaljsku egzistenciju učinio dovoljno inteligentnom da se spase i bude pošteđena?

U to vreme, pre nove ere, Egipat je bio ogromno i moćno carstvo, mlado i prosperitetno.

Kada smo sleteli na površinu planete, dočekali su nas kao bogove. U njih su verovali, blago njima. Bili smo personifikacija, hiperbola, metafora.

Pojam (slovo) ma’at je teško prevesti jer znači sve što treba da je ispravno i tačno, dakle, pravda, harmonija, red, stabilnost.  Starovekovni Egipćani su jako cenili ovaj koncept i to je bio jedan od osnovnih postulata religioznog mišljenja. Ma’at je obezbeđivao stabilnost univerzuma, a bio je čak i iznad samog faraona, na kojeg se nisu odnosili zakoni i pravila, a ukoliko bi on bio uništen, pobedio bi haos (Isfet). Ovaj princip personifikovan je u boginju Ma’at.

Ma’at je ćerka boga Ra, glavnog boga tvorca i boga sunca. On ju je stvorio tako što je, pomoću svojih moći, prizvao postojanje iskonskih elemenata, a zatim se pojavila njegova ćerka čiji je zadatak bio da održava opšti sklad. Ona je upravljala zvezdama, godišnjim dobima i postupcima smrtnika. Predstavljana je kao žena, držeći skiptar, simbol moći, u jednoj ruci i ank u drugoj. Nekada ima krila ili drži nojevo pero, koje je povezano i sa njenim bratom, bogom Šu (bog suvog vazduha). Boginja je prizivana kada je trebalo ispraviti neku nepravdu ili pomoći da istina dođe na videlo. Ma’at je vraćala poredak na početak, dovodeći svet u balans i pomažući da dođe do ispravnosti.

Bila sam ispravna, a najmanje od svega sam bila to.

Jedva sam disala od užasa.

Znala sam da je pauza gotova.


Egipat smo napustili jedne vrele, zvezdane noći jedva se iskravši do broda. Morali smo da eliminišemo najvernije sluge. Nisu nam trebali svedoci.

Krenuli smo kroz prostor vreme u doba blisko našem, u nadi da ćemo spasti svet.


Dana 3. jula 1947. su mnogi  videli kako leteći objekat pada u blizini grada Rozvel. Roswell, New Mexico UFO incident. Farmer Vilijam Brazel i njegov sused De Proktor su 3 dana posle incidenta na jednom polju pronašli puno čudnih metalnih predmeta. Odmah su obavestili policiju. Uskoro je na radiju stigla vest kako američka vojska poseduje srušeni NLO. 8. jula 1947. je vest izašla i u novinama. Američka vojska je izjavila kako je na jedno polje pao meteorološki balon a ne NLO. U njemu je, tajni izvori kažu, pronađeno sedam leševa ljudskog porekla sa nadogradnjama koje, po stupnju razvoja plastične hirurgije ne pripadaju XX veku. Brod je bio vanzemaljskog porekla.

Kraj