…Na HBO Max ide nova serija , nastavak Seks i grada, pod nazivom And Just Like That…Već u prvoj epizodi Zverka umire i Keri se opet, nezaštićena ljubavlju, ogoljena tugom, nalazi na vetrometini, ovoga puta socijalnih medija i Potkasta koga vodi. Junakinje su manje više iste, sem što su opasno i farsično ostarele, a Miranda ( crvenokosa advokatica) se u pedeset petoj vraća na faks da bi usavršila svoja znanja i postala aktivistkinja za nekakva ljudska prava. Već dva puta, u prve dve epizode, Miranda se nalazi u situaciji da brani status knjige (njenog filzičkog postojanja) u odnosu na qindle

…Pre nedelju dana moja drugarica Nataša se grlila na sred beogradske čaršije sa nepoznatim muškarcem 24 sata. Divan gest ogromnog značaja dvoje performera.

Svojevremeno, kada sam odbranila magistarski rad, posle sigurno pet godina mukotrpnog traganja za izrazom i ispunjavanjem zahteva akademske zajednice, na svečanom ručku; sećam se, jela sam medaljone sa pečurkama, moj mentor, inače zahtevni sitničavi starac, koji nije stigao dalje u celom svom radnom veku od devetnaestovekovne poetike je izjavio…Mumlajući preko zalogaja: Aleksandra, mogla si troje dece roditi, dok nisi magistrirala. Sećam se šta sam jela, jer sam razmišljala, zagrcnuta i zgađena, da mu nabijem teleće medaljone sa sve pečurkama u …

Eto.

To vam je književnost na socijalnim mrežama. Raširenih ruku, potpuno ogoljen, bez zadrške, prigliti svaku fufu koja misli da ume ono što vi radite čitav život.

Svi su najbolji pisci na svetu.

I svi mogu sve.

Jer je književnost veličanstveni svemir mogućnosti i za svaku zvezdu na nebu ima mesta.

Poslednjih godinu ipo, bila sam na jednom međunarodnom književnom naučnom skupu, bila sam član jednog književnog žirija i lektorisala sam i uradila recenziju za par knjiga.

Ne previše, ali dovoljno da vidim, da je književna zajednica sklona plagijatima, loše pismenosti i čak dovoljno bahata da u naučne radove stavi vrlo često, sasvim banalne i vulgarne tekstove kojima nije mesto ni u kanti za đubre, a kamoli ne na naučnom skupu.

Odluku da pokrenem kurseve obuke kreativnog pisanja i novinarstva, donela sam, dok mi je jedan iz čitavog niza pesnika, koje sam na svojim putešestvijama srela, opisivao nadahnuto, antičku metriku svoje poezije. Tada mi je bez srama rekao, da je čuo da je i Crnjanski pisao poeziju, pa da će ga možda i pročitati, parafrazairam ga ojađeno.

Suština je: da biste bili dobar pisac bilo na internetu, bilo kroz objavljivanje knjiga – neophodno je da budete pismeni, da se stalno razvijate, učite i mnogo, mnogo čitate. U drugom slučaju, književnost će biti samo mala psihoterapija, koju, jednog dana, nećete voleti da ostavite ni svojim unucima.

A lepo je kad posadiš drvo, napišeš knjigu i rodiš decu. Kinezi kažu.

Postaneš besmrtan.

Malo li je!?

ŠTA TI TREBA ZA DOBAR TEKST

Kreiraj sadržaj koji stvara vrednost!

Piši za buduće naraštaje! Budi inspirativan. Uzor. Iskren. Širok. Empatičan. Podeli ono što najbolje znaš. Zaista. Ne laži.

Traži povratne informacije!

Nemoj biti sujetni snob. Nedavno je Anđela Merkel, kada je išla u penziju, rekla da je PONIZNO ZAHVALNA na mogućnosti da vodi celu jednu državu tako dugo.

Dakle, čujte šta će Vam čitaoci reći. Čujte i sugestije. Nisu svi zlonamerni, ako vas ne razumeju ili im se ne sviđa vaš stil, sadržaj ili značaj.

Završi tekst sa stilom! Neka bude vredan pamćenja

U književnosti se to zove Teorija o sokolu i prvi put se pojavljuje u Dekameronu. U pozorištu je to latinski DEUS EX MACHINA.

Neka kraj bude: nagli obrt, iznenađenje, šok. Ako ne pišeš prozu..moraš obavezno da imaš kratak epilog, gde ćeš reći čitaocima da si završio. Rekapitulaciju, gde ćeš pomenuti sve o čemu se diskutovalo. Poziv na akciju gde ćeš čitaoce pozvati da…

Gramatika i pravopis!

Ako nisi siguran..piši kratke rečenice. Britka, jezgrovita i jasna rečenica nosi poene. Ne mešaj glagolska vremena. Ne mešaj stilove. Čitaj i vežbaj. Pisanje, ne teretanu

Piši jednostavnim rečnikom i konstantno stiči nova znanja

Kao u modi, manje je mnooogo više.

I za kraj…Pronađi svoj stil, ne odaljuj se mnogo od teme, pronađi efektan naslov….I kreni.

Samo je nebo granica.

Činjenica da je ovaj tekst zabranjen na fejsu, ne umanjuje njegov značaj. Naprotiv. 🤗