O Parazitu i Oskaru

Imam osećaj kao da ću se uskoro probuditi i shvatiti da je sve san. Ovo je sve prilično nadrealno,  rekao je Bong Dzung Ho, reditelj filma.

Devedesetih sam , zajedno sa pokojnim Nebojšom Popovićem pratila filmsku produkciju, on u TV Bgd, ja u Novom Sadu, oboje u informativnom programu RTS. Morala bih njega da pitam, da je živ (imao je neverovatno pamćenje i bio je poklonik samo i jedino sedme umetnosti, dok sam ja bila svaštarka, kao i ovde na blogu) kada sam pobogu, koje godine na Festu, pomažući mu usred velikog posla, radila intervjue sa čuvenim kritičarima Holivud reportera i Varejatija. I cele svetske filmske bulumente. Iako je bio stariji od mene samo godinu ipo, od njega sam naučila da vrlo pažljivo upoređujem činjenice koje su nam pri ruci. Usudila bih se reći, bili smo rasni novinari.

Ovo što sada radim je na nivou nagađanja, što do sada na blogu nikada nisam radila, uvek se strogo držeći činjenica, ali sledi tu davnu liniju moje stare ljubavi prema filmu  i istraživanju fenomena istog.

A ovih dana, to je fenomen pitanje: zašto je korejski film Parazit pomerio granicu istorije Holivuda i dobio Oskare u kategorijama u kojima nikada ranije nagradu nisu dobijali inostrani filmovi?

Prvo što mi je palo na pamet, je da sam pre neku godinu gledala u suštini, meni, mnogo moćniji južnokorejski film Pietu (2012 godina). Moćniji u ravni poigravanja, religioznih konotacija, užasne priče o moći i osveti… Nema sumnje…Parazit je sa svojom slojevitošću apsolutno precizan postmoderan film, slojevi podzemlja su kao onaj u Okretaju zavrtnja Henrija Džejmsa… (mislim na književnu teoriju)

Oni koji me čitaju, znaju da sam jedva preživela prošlu godinu (ili sam bar tako mislila) boreći se sa opakom bolešću.

Išla sam na hemioterapije, spavala, šetala psa, družila se sa mojim đacima i mojim sinom i gledala filmove. Gledala sam holivudske filmove uglavnom, neke sa puno stereotipa, zabavne, da se ne umaram previše.

Gledajući tako svakojake gluposti, jače sam nego ikad stigla do toga da je gadni, pokvareni, lažljivi Holivud stigao mnogo dalje no što je iko od nas želeo, pa će ovaj tekst u više delova između ostalog biti omaž takvom razmišljanju…

Pre izvesnog vremena, gledala sam film Ludi bogati azijati i na portalu Guardijana pronašla ovaj tekst…Prevela sam ga u delovima:

Azijski glumci bore se za to da dobiju vidljivost u Sjedinjenim Državama, zakonom koji je zacementiran 1930. godine, kada je Holivud proveo Hays Code, popis od nekoliko desetaka ograničenja kako bi filmovi bili „zdravi“ i „moralni“. Međurasni brak i dalje je zabranjen u 30 država, a Hays-ov kodeks zabranio je prikazivati ​​odnose između „bele i crne rase“. Kao rezultat toga, u MGM-ova adaptaciji Dobre Zemlje iz 1937. godine, Perl Bakovom Pulicerom nagrađenom romanu smeštenom u Imperijalnoj Kini, glumio je beli par. Anna May Wong, prva kinesko-američka zvezda u holivudskom bioskopu, bila je na audiciji za žensku glavnu ulogu O-Lan, ali zbog toga što se jevrejsko-američki glumac Paul Muni već obavezao da glumi glavnu ulogu, MGM je odabrao nemačku glumicu Luise Rainer.

Holivud je možda prestao sprovoditi Hays Code pre 50 godina, ali njegove posledice se još uvek osećaju. Tek smo nedavno videli azijske Amerikance kako reinterpretiraju romantičnu komediju, The Mindy Project, Master of None i The Big Sick… 

U međuvremenu,  belo pranje holivudskih bioskopa tradicija je koja odbija da umre: u mnogim nedavnim pranjima od azijata u filmovima, nalaze se Aloha Cameron Crouva (2015), u kojoj je glumila Ema Ston kao pola Kineskinja, pola havajčanka Alison Ng; 2016. Doktor Strange, gdje je Tilda Svinton glumila lik koji dolazi iz izmišljenog himalajskog kraljevstva Kamar-Taj; i 2017. Ghost in the Shell, sa Skarlet Johanson kao majorom Mirom Kilian.

Nakon što je objavljeno da će biti snimljena dva holivudska filma o spašavanju 12 tajlandskih dječaka iz pećine Tham Luang, tvitovi su se šalili da će sve delove igrati Johansonova. Doista, Kwan je rekao Holivud Reporteru da je jedan od prvih producenta zainteresovanih za Lude bogate Azijate, pitao mogu li se neke uloge, uključujući Rachel Chu Constance Wu, ponovo napisati kao kavkaške.

Značajno je, dakle, da su Ludi bogati Azijci navedeni kao prvi veći holivudski film s azijskim glavnim likovima od filma Klub Joy Luck (1993).

„Ili zato što uloge nisu napisane ili su uloge marginalne, azijsko-američki glumci nikada ne dobijaju priliku postati glumci s A liste“, kaže Nancy Wang Yuen, profesorica i sekretar katedre za sociologiju Univeziteta Biola. „Oni nikada ne uspevaju razviti svoj glumački mišić, jer tu za njih i nema ništa.“

Nije ni čudo što potencijalni gledaoci ni u jednom filmu ne mogu da se nadaju različitosti u Holivudu. Među azijskoamerikancima postoji moralni imperativ da vide Ludo bogate Azijce. „To nije film, to je pokret“, rekao je režiser Chu na unapred prikazanoj projekciji. Čini se da gledaoci moraju pokazati zahtev za svoje priče na ekranu – u protivnom, još jedan film koji se hvali azijskim glumcem možda se neće dogoditi u Holivudu još 25 godina…

„Ludi bogati Azijci mogli bi nastaviti kretanje različitih hit filmova poput februarskog Crnog pantera“, izjavio je nedavno Biznis Insider. Međutim, upoređivanje Ludih bogatih Azijata s Crnim Panterom ne znači koliko složeno i duboko lično predstavljanje može biti. Blek Panter bio je katarzičan zbog toga što se nasilno suočio s američkom političkom istorijom, kad su porobljeni Afrikanci bili besplatna radna snaga. Ludi bogati Azijci, međutim, ne vode rat…

„Gledajući kretanje u stvarnosti i poslovne modele koje možemo učiniti kao zajednica sjajno je“, kaže Yuen. „A treba reći:“ Potreban nam je naš Crni panter „…“

 

He,he, he. Obukli su na dodeli Oskara haljine i plišane smokinge koje su već nosili, napravili su vegansku žurku, pozvali Eminema da bude šlager pevač i uz put otvorili vrata Aziji… Da ne stigne samo Korona virus iz nje (obratite pažnju na igru reči)

 

Eto, nismo morali da čekamo 25 godina za nove, lude, bogate Azijate. Odatle i zaprepašten izraz lica reditelja na dodeli Oskara baš njegovom filmu.

A ja sam mislila da Holivud ne voli samo komuniste.

I žene.

No, o ženama u sledećem nastavku.

 

I need your support to keep delivering quality journalism and literature to maintain our openness and to protect my precious independence. Every reader contribution, big or small, is so valuable. Support me from as little as 1€ – and it only takes a minute. Thank you.